Izvozno okno

Aktualne novice
 1. IT trg bo letos eno močnejših področij egiptovskega gospodarstva. Trg naj bi letos zrasel za 19,7 % in dosegel vrednost 4,4 mlrd EUR.
 2. Na Norveško sta prispeli 2 električni avtonomni plovili, ki bosta prevažali blago po fjordih Osla brez emisij. V okviru zelenega ladijskega programa projekt delno financira tudi norveška vlada.
 3. Emisije CO2 iz fosilnih goriv, so se v EU v letu 2021 povprečno povečale za 6,3 %. Največji, 18 % porast je imela Bolgarija, medtem ko sta zmanjšanje zabeležili le Portugalska in Finska.
 4. Oprava zahteve po prodaji deviznih prihodkov ruskih izvoznikov, težave pri dobavi steklenic pivovarjev v Belgiji ter obeti za evropska podjetja v Rusiji.
 5. Povzetek raziskave Združenja evropskih podjetij.
 6. Konkreten interes za sodelovanje s Paragvajem posredujete do torka 28. junija 2022.
 7. Vodilni kongres na področju digitalne preobrazbe pametnih mest in skupnosti, e-uprave in pametnih regij. Rok prijave je 20. julij 2022.
 8. Analitiki opozarjajo, da se bodo pivovarji letos soočili s hudo krizo surovin, ki je posledica invazije Rusije na Ukrajino, neugodnih vremenskih razmer in naraščajočih stroškov energije.
 9. Zaradi sporazuma o prosti trgovini med Mehiko, ZDA in Kanado, T-MEC, je gumarska industrija v Mehiki v zadnjem letu povečala svojo proizvodnjo za 20 %, segment pnevmatik pa za 50 %.
 10. Zaradi ruske invazije na Ukrajino je veliko mednarodnih lesnih podjetij prekinilo sodelovanje z Rusijo, a nekaj jih je klub sankcijam Å¡e ohranilo svoje poslovanje na ruskem trgu.
 11. Farmacevti v brazilski zvezni državi São Paulo opozarjajo na pomanjkanje zdravil v zasebnih in javnih mrežah lekarn ter v zdravstvenih ustanovah.
 12. Odprava obvezne prodaje deviznih prihodkov za izvoznike in izzivi na področju javno-zasebnega partnerstva
 13. Vlada Združenega Kraljestva namerava dodatno pomagati podjetjem, ki prehajajo na oznako UKCA. Spletni seminar z dodatnimi pojasnili bo organiziran 29. junija 2022.
 14. Platforma podjetjem omogoča registracijo in objavo svojih povpraševanj in ponudb za prevozne in tudi alternativne storitve.
 15. Vlada Severne Makedonije je za leto 2022 gospodinjstvom namenila 60 mio MKD ali približno 973 mio EUR za nabavo in vgradnjo sončnih kolektorjev.