FURS

  1. Obveščamo vas, da bo dne 1. 5. 2024 začelo veljati Navodilo o izdajanju carinskih odločb na podlagi zahtevka, št. 6/2024.
  2. Mobilna aplikacija eDavki, ki jo uporablja že več kot 300 tisoč zavezancev, ponuja nov izgled z izboljšano uporabniško izkušnjo in številne posodobljene funkcionalnosti. Nova aplikacija je bolj prijazna do uporabnikov in tudi do ranljivih skupin. Zavezanci bodo lahko oddajali vloge in prišli do želenih informacij na preprostejši način, predvsem pa z manj kliki.
  3. Sprememba dokumenta.
  4. Sprememba dokumenta.
  5. Nekateri zavezanci ponovno prejemajo prevarantska elektronska sporočila. Finančna uprava zavezancev na takšen način ne obvešča.
  6. V skladu z devetim odstavkom 8. člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 47/16 s spremembami) nastane obveznost za obračun trošarine tudi takrat, ko se za drobno rezani tobak in cigarete zviša drobnoprodajna cena (DPC).
  7. Zavezanec plača prispevke do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.
  8. Maj 2024, ruski rubelj.
  9. V skladu z devetim odstavkom 8. člena Zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 47/16 s spremembami) nastane obveznost za obračun trošarine tudi takrat, ko se za drobno rezani tobak in cigarete zviša drobnoprodajna cena (DPC).
  10. Na podlagi sodelovanja med GZS in Upravo za Carine, FURS smo prvi v EU in drugi v svetu uporabili možnost izdaje elektronskega oz. digitalnega ATA zvezek, ki omogoča enostavno izvajanje postopka začasnega uvoza s popolno oprostitvijo carinskih dajatev. Prvi digitalni ATA zvezek je uporabila znana slovenska glasbena skupina za potovanje oz. začasni izvoz glasbenih instrumentov v Združeno Kraljestvo. Digitalni postopek z ATA zvezkom je bil začet na Letališču Brnik (začasni izvoz), ter na letališču Heathrow v Londonu (začasni uvoz).